020 WEBDESIGN

Kwaliteitscriteria

Een website is niet alleen handig voor informatievoorziening aan klanten of opdrachtgevers, u kunt er ook mee laten zien dat u een professionele partij bent. Mits het uiteraard een professionele site is.

Er zijn zes kwaliteitscriteria waaraan een site zou moeten voldoen, afgezien van een mooi ontwerp. Dit zijn ze:

 1. Een goede search engine optimization (SEO), zodat Google de website hoger presenteert in zijn zoekresultaten, de ranking genoemd. Dit criterium wordt als eerste genoemd omdat het een hype is.

  Het moet echter gezegd worden dat het effect ervan beperkt is, omdat zoekresultaten vaak worden voorafgegaan door betaalde advertenties. Daarin speelt de SEO-score geen enkele rol. Meer info ...

  Er zijn weliswaar ad blockers die ook die advertenties kunnen blokkeren, maar die worden in Nederland gebruikt door slechts 1/3e van de mensen. En daarvan gebruikt waarschijnlijk 3/4e het programma AdBlock (Plus), dat standaard zo staat ingesteld dat het die Google-advertenties doorlaat.

  De tweede factor die uw ranking bepaalt is de uniekheid van het onderwerp van uw website. De derde factor is het aantal websites waarop gelinkt wordt naar uw site. Pas de vierde factor is de SEO-score.

  Een uitgebreide SEO-test heeft dus weinig zin. Google's algemene test beoordeelt de SEO op de belangrijkste punten, wat voldoende is. Websites gemaakt door 020 Webdesign (020W) krijgen van Google wel een zeer hoge SEO-score, maar daar moet u dus niet al te veel van verwachten.

Web Fundamentals by Google

Mocht u een Google Ads-campagne willen starten, dan kan 020W die helemaal voor u verzorgen. U dient echter wel te bezien of zulke ads voor u nuttig zijn. Alhoewel u alleen betaalt voor de kliks op uw advertentie(s), heeft Google Ads zeer recentelijk wijzigingen doorgevoerd waarmee u dan toch bedrogen uit kunt komen.

 1. Prettig in gebruik:
  1. Snelladend. Hoe snel een site is kan gemeten worden met de al genoemde algemene test van Google. Merk wel op dat de Mobiel-testmodus een trage 4G-verbinding simuleert. De Desktop-modus gaat uit van een normale breedbandverbinding.
  2. Overzichtelijk: de informatie moet makkelijk te vinden zijn. Daartoe dient de site intuïtief ingedeeld te zijn, en dient het navigatiemenu in beeld te blijven of met één klik weer in beeld te komen. Verder zou er slechts één navigatiemenu moeten zijn.
  3. De layout dient zich aan te passen aan de schermgrootte (dit is wel een belangrijk punt voor de ranking).
  4. De lettergrootte moet te vergroten zijn met behoud van layout.
  5. De regellengte mag maximaal 75 tekens inclusief spaties zijn.
  6. Vooral op mobiele telefoons dienen de regels zich horizontaal uit te vullen, zoals in een krantenkolom.
Vier computerschermen
 1. Goed Nederlands.
 2. Een behoorlijke bescherming tegen spambots. Dat geldt voor zowel directe mailmogelijkheden als indirecte middels een mailformulier.
 3. Toegankelijk voor mensen met beperkingen zoals blindheid of problemen met de fijne handmotoriek. De Nederlandse toegankelijkheidstest, een initiatief van o.a. MKB Nederland, vindt u hier. Die test controleert, als enige, ook op schone HTML-code, als onderdeel van "Codekwaliteit". Des te schoner de code, des te beter andere webdesigners er later ook mee kunnen werken.
 4. Last but not least: een broncode zonder fouten. Daarmee wordt de site ook op de lange termijn goed weergegeven en blijven de functies het goed doen. Hier vindt u de meest gebruikte test (klik na het voltooien op Message Filtering om gelijksoortige fouten als één te laten tellen).
Man achter destop

Veel webdesigners willen doen geloven dat de door hen gemaakte websites aan alle criteria voldoen. De realiteit is echter dat hun eigen website meestal al zakt op meerdere punten. En als hun sites wel slagen zijn ze meestal peperduur.

Als u naderhand het gevoel van "Dat heb ik goed aangepakt" wilt hebben, dan moet u zaken doen met 020W. Wat ik, Frank Conijn, behalve het bovenstaande bied zijn:

 • Websites variërend van een budgetsite vanaf € 500 tot een volledig op maat en helemaal in uw huisstijl gemaakte site (prijsopgave na inventarisatie van uw wensen middels het offerteformulier). Zie verder Prijzen en Werkwijze.
 • Zeer voordelige updatetarieven, of twee manieren waarmee u zelf uw website kunt bijwerken. Zie Updaten.
 • Indien gewenst, bezoek aan huis of op het werk.

Kijk rustig nog even rond op deze site of vul het contactformulier hieronder in.

Contact

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen: